- 13
- 3
- 2
- 1
- 4
- 1
- 1
- 1
- 5
تور همدان
درباره تور
چرا همدان؟
وجود آثار باستانی و تاریخی مثل مجموعه تپه هگمتانه ،کتیبه گنج نامه ،موزه هگمتانه، موزه سفال،مقبره استر و مردخای و نیز آرامگاه بوعلی سینا پزشک نامدار ایرانی ، آرامگاه باباطاهرعریان شاعر و عارف شهیر ،معماری ویژه میدان مرکزی شهر و نقشه کلی شهر که گرد آن طراحی شده است در کنار اماکن تفریحی مثل تپه عباس آباد و مجموعه تفریحی گنجنامه(آبشار ،تله کابین ،سورتمه و …) زیر قله سر به فلک کشیده الوند، همدان را شهری توریستی و جذاب برای همسفران نموده است.کماج و انگشت پیچ و همچنین آثار سفالی از سوغات معروف همدان است. بهترین زمان سفر به همدان از ابتدای اردیبهشت تا پایان شهریور ماه است.
همدان کجاست؟
همدان یکی از کلانشهرهای ایران در منطقهٔ غربی و کوهستانی ایران و مرکز شهرستان و استان همدان است. این شهر در دامنهٔ کوه الوند و در بلندای ۱٬۷۴۱ متری از سطح دریا واقع شدهاست و از شهرهای سردسیر ایران بهشمار میآید. همدان قدیمیترین شهر ایران و از کهنترین شهرهای جهان است .همدان اولین پایتخت نخستین شاهنشاهی ایران، مادها بودهاست ،با این حال قدیمیترین آثار یافتشده از محوطهٔ باستانی هگمتانه و نیز کتیبههای گنجنامه مربوط به دوران هخامنشیان هستند. همچنین این شهر در روزگار هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، آل بویه و سلجوقیان نیز یکی از پایتختهای کشور بودهاست .هماکنون همدان به دلیل داشتن مراکز تاریخی و دیدنی به عنوان پنجمین شهر فرهنگی و توریستی کشور شناخته میشود و از نظر علمی نیز با وجود مراکز دانشگاه بوعلی سینا، دانشگاه صنعتی همدان، به عنوان یکی از قطبهای دانشگاهی کشور شناخته شدهاست.آرامگاه بوعلی سینا نماد شهر همدان و همچنین یکی از نمادهای پیشینهٔ ایران در فرهنگ جهان و دانش و علم بهشمار میرود.
بهترین زمان سفر: بهار و تابستان
همدان یکی از کلانشهر های منطقه غربی و کوهستانی ایران است.
استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران، در غرب کشور قرار گرفته است. این استان از شمال با استانهای زنجان و قزوین، از جنوب با استان لرستان، از شرق با استان مرکزی و از غرب با استانهای کردستان و کرمانشاه همسایه است.
همدان با وجود انواع جاذبههای مذهبی، طبیعی و تاریخی، گروههای مختلف مردم را با هر نوع سلیقه و ذائقهای به خود جذب میکند.
این شهر در دامنهٔ کوه الوند و در بلندای ۱٬۷۴۱ متری از سطح دریا واقع شدهاست و از شهرهای خنک با طبعیت و آب و هوایی فوق العاده در ایران بهشمار میآید. همدان قدیمیترین شهر ایران و از کهنترین شهرهای جهان است.
همدان “پایتخت تاریخ و تمدن ایران” نامگداری شده است.
همدان اولین پایتخت نخستین شاهنشاهی ایران، مادها بودهاست. آثار بسیار دیدنی یافتشده از محوطهٔ باستانی هگمتانه و نیز کتیبههای گنجنامه مربوط به دوران هخامنشیان هستند.
همچنین این شهر در روزگار هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، آل بویه و سلجوقیان نیز یکی از پایتختهای کشور بودهاست.
هماکنون استان همدان به دلیل داشتن مراکز تاریخی و دیدنی به عنوان پنجمین شهر فرهنگی و توریستی کشور شناخته میشود و از نظر علمی نیز با وجود مراکز دانشگاه بوعلی سینا، دانشگاه صنعتی همدان، دانشگاه آزاد اسلامی همدان، دانشگاه پیام نور همدان و مراکز دیگر، به عنوان یکی از قطبهای دانشگاهی کشور شناخته شدهاست.
آرامگاه بوعلی سینا نماد شهر همدان و همچنین یکی از نمادهای پیشینهٔ ایران در فرهنگ جهان و دانش و علم بهشمار میرود.
این شهر از لحاظ جمعیت چهاردهمین شهر پرجمعیت ایران بهشمار میآید و در مرداد سال ۱۳۸۸ به عنوان یکی از کلانشهرهای ایران معرفی شد.
در سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۴ خورشیدی مهندس آلمانی کارل فریش طرحی مدرن را برای همدان طراحی کرد که از نوع نقشههای شعاعی محسوب میشود اما امروزه به دلیل تراکم جمعیت و طرح شعاعی، ترافیک مرکز شهر بسیار زیاد است. به این میدان ۶ خیابان اصلی شهر وصل شدهاند.
همدان به عنوان یکی از کهنترین شهرهای ایران، از پیشینه چندهزارسالهای برخوردار است. پیش از آمدن اقوام آریایی، شهر همدان از زیستگاههای اصلی قوم کاسیان بهشمار میآمدهاست.
در کتیبههای آشوری (هزارهٔ دوم قبل از میلاد) از آنجا به عنوان یکی از ایالات کارکاشی (قوم کاسیان) یاد گردیده و آمدهاست که تیگلات پالسر یکم، شاه آشور این شهر را در ۱۱۰۰ سال پیش از میلاد فتح کردهاست.
راههای تهران به همدان
همدان در ۳۶۰ کیلومتری جنوبغربی تهران قرار دارد. سه مسیر جادهای تهران به همدان به شرح زیر هستند.
مسیر اصلی جاده اصلی تهران–همدان که از قزوین میگذرد و درازای ۳۴۱ کیلومتر است که ۲۰۰ کیلومتر از آن آزادراه و بزرگراه است. این جاده از گردنه آوج عبور میکند.
مسیر جاده ساوه به همدان که حدود ۵۰ کیلومتر از مسیر اصلی، کوتاهتر است، این جاده دوبانده و تخت است.
راه آهن همدان
تهران به همدان به قطارهای سریع السیر با سرعت 160 کیلومتر مجهز می باشد و دسترسی به همدان را از راه زمینی نسبت به اتوبوس کوتاه و سریعتر کرده است.
فرودگاه همدان
برای سفر به همدان هواپیما نیز وجود دارد.
چشماندازهای طبیعی
همدان دارای گردشگاهها و مناظر بسیار زیباییاست.
دره مرادبیگ در جنوب شهر، پیرامون قریهای به همین نام قرار دارد دامنهها و باغهای آنجا معروف میباشد.
دره عباسآباد در ۱ کیلومتری شهر است. این درهٔ فرحناک دارای آب و هوای مطبوع و دلپذیریاست.
دره گنجنامه در ۵ کیلومتری شهر است چون نسبت به شهر در موقعیت مرتفعتری قرار دارد، چندین آبشار طبیعی در پیرامون آن روان است. کتیبههای گنجنامه، آبشار گنجنامه، و همچنین آتشکده بهرام در این دره واقع شدهاست.
دره امامزاده کوه این دره حدود ۱۲ کیلومتری جنوب غربی شهر همدان قرار گرفتهاست. زیارتگاه امامزاده کوه که بقعهٔ آن شامل دو بنای آجری نسبتاً کوتاه با گنبد مرتفع شلجمی شکل بوده و ظاهراً از آثار دورهٔ ایلخانی [قرن هشتم هجری) است.
سد اکباتان در ۱۱ کیلومتری جادهٔ همدان به ملایر و در درهای سرسبز قرار دارد. کوههای اطراف و رودخانهٔ پایین دست سد بطورکلی جنگلکاری شدهاست. در محدودهٔ این سد در حدود ۴۰ گونه گیاه بومی میروید، از جمله انواع گونها، شیرین بیان، بومادران و آلاله همچنین در حوضچهٔ سد اکباتان انواع ماهیها پرورش داده میشود. سد اکباتان محل فرود برخی از پرندگان مهاجر در فصل مهاجرت نیز میباشد.
تلهکابین گنجنامه
مکانها و آثار باستانی مذهبی
در همدان تعدادی مساجد قدیمی و با قدمت بیش از چند صد سال بر جای ماندهاست که مسجد جامع همدان و مسجد میرزا تقی از شهرت بیشتری برخوردار هستند.
همدان در ردیف نخستین شهرهایی است که علویان از طبرستان به آنجا هجرت کرده و در آن زندگی کردند. شهر همدان قرنها یعنی از ورود ابوالقاسم بطحایی علوی تا حملهٔ مغول یکی از پایگاههای بزرگ علویان بودهاست. به همین سبب قبرهای برخی از فرزندان و نوادگان امامان شیعه که در همدان منزل نمودند، هماکنون به صورت امامزاده و زیارتگاه در شهر برجای ماندهاست که از جمله میتوان به امامزاده عبدالله، امامزاده کوه، امامزاده حسین، امامزاده اهل ابن علی، امامزاده اسماعیل امامزاده هادی، امامزاده یحیی، امامزاده عیسیبناحمد و امامزاده خضر اشاره کرد.
سقاخانهٔ حضرت ابوالفضل، سقاخانهٔ آقاجانیبیگ سقاخانههای معروف همدان هستند.
غذاهای محلی
همدان دیار ترشیها و مرباهای عجیب و غریب است. به علت کثرت انواع ترشی خود اهالی مثلی دارند مبنی بر اینکه «همدانیا میلیچ (گنجشک) تو هوا میپره، میگیرن موکونن ترشی.» با شروع فصل پاییز اغلب زنان همدانی دست بهکار تهیه ترشیهای مختلف میشوند. به نظر میرسد دلیل اهمیت تهیهٔ ترشی در همدان، زمستانهای طولانی و سرد گذشته بودهاست که زنان را وادار به نگهداری طولانی مدت موادغذایی از این طریق میکرده و اکنون هم این رسم همچنان به قوت خود باقی ماندهاست. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ نوع ترشی در همدان تهیه میشود. شاخصه اصلی ترشی همدان استفاده از گیاهان بومی و به کاربردن چاشنیها و سبزیهای منطقه در آنها است که سبب تمایز ترشیهای همدان با سایر نقاط شدهاست.
در همدان تنوع غذایی زیاد است و علاوه بر انواع غذاهایی که در همه ایران طبخ میشود؛ برخی از انواع غذاهای محلی و همچنین چندین نوع آبگوشت ویژه نیز رواج دارد. آبگوشتها متنوع هستند ولی امروزه نسل جوان استقبال زیادی از این نوع غذاها ندارند. همچنین در همدان به واسطه سبزیهای کوهی متنوع در دامنه کوهها مردم تمایل به طبخ آش با این سبزها دارند که دارای خواص بسیار زیادی است. در این خطه انواع گوناگون آش تهیه میشود و آش برنج یکی از کاربردیترین آنهاست.
پنج غذای محلی همدان جهت ثبت ملی معرفی شدهاند، این پنج غذا عبارتند از: آبگوشت بزباش، آبگوشت کلم قمری، آش کاچی، سرداشی، آبگوشت یخنی همچنین آش آبغوره، آبگوشت فلفل همدانی، مربای پوست هندوانه، مربای ترب سیاه، ترشی گردو، خورش غوره بادمجان، آش میوه، آش ترخینه، آش سماق، آش شله، آش قیسی، آش ترشی، آش شل پتله، آش خیارچنبر، آش بلغور، آش کشک، آش اماج، آش هویج و جو، شیر شیره، دیزی، ترحلوا، کوفته همدانی، آش غورابه، آش خشکبار،نان اگردک (اگرده)، نان گرده قوت و ترحلوای هویج در شمار خوراکهای محلی این منطقه هستند.
رهآوردها
ظرفهای سفالین هنرمندان لالجین یکی از محبوبترین رهآوردههای همدان است، هر چند که مرکز سفال استان همدان در لالجین است اما در حاشیه میدان باباطاهر نیز سفال عرضه میشود، و میتوان سفال سوغاتی را از این مراکز فروش نیز تهیه کرد.
همچنین سیر، انگور، آلو، آلبالو، شیرهٔ انگور، قیسی، مویز، کشمش تیزابی، لواشک، تخمه آفتابگردان، گردو، باسلق، خیارشور، گیاهان دارویی، عسل، گیوه، فرش و چرم رهآوردهای شهر همدان هستند. رئیس اتحادیه قنادان همدان این شهر را قطب شیرینیهای سنتی غرب کشور خواندهاست. برخی از شیرینیهای سنتی همدان ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال قدمت تولید دارند. از جمله این شیرینیها میتوان کماج، شیرمال، حلوازرده، انگشتپیچ، آبنبات قیچی، حلوا لوزی، شیرینی چای بغدادی، نان چای و راحت الحلقوم را نام برد.
- دی
- بهمن
- اسفند
- فروردین
- اردیبهشت
- خرداد
- تیر
- مرداد
- شهریور
- مهر
- آبان
- آذر
- دی
- بهمن
- اسفند
- فروردین
- اردیبهشت
- خرداد
- تیر
- مرداد
- شهریور
- مهر
- آبان
- آذر
- دی
- بهمن
- اسفند
- فروردین
- اردیبهشت
- خرداد
- تیر
- مرداد
- شهریور
- مهر
- آبان
- آذر
- دی
- بهمن
- اسفند
- فروردین
- اردیبهشت
- خرداد
- تیر
- مرداد
- شهریور
- مهر
- آبان
- آذر
- دی
- بهمن
- اسفند
- فروردین
- اردیبهشت
- خرداد
- تیر
- مرداد
- شهریور
- مهر
- آبان
- آذر